Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-08@12:10:09 GMT

تاثیر طراحی شهری بر نحوه استفاده مردم از فضاهای عمومی

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۴۸۱۷۵

تاثیر طراحی شهری بر نحوه استفاده مردم از فضاهای عمومی

طراحی شهری همواره به عنوان رویکردی برای بهبود زندگی روزمره مردم و احیای فضاهای عمومی مورد توجه مدیران قرار گرفته و این در حالی است که برخی از محققان طراحی نامناسب فضاهای عمومی را عاملی برای کاهش گرایش مردم به بیرون ماندن از منزل دانسته‌اند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، برنامه‌ریزان همیشه بر این باور بوده‌اند که هرچه مبلمان شهری نظیر سیستم‌های روشنایی، نیمکت‌ها، علائم رانندگی و فضاهای سبز در شهرها بهتر طراحی شود، شهرنشینان بیشتر به بیرون رفتن از منازل خود و برقراری ارتباط با سایرین ترغیب می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طراحان نیز همواره استفاده از مبلمان شهری را رویکردی برای افزایش تعامل اجتماعی میان مردم، امنیت، بهبود قابلیت دسترسی و ارتقا کیفیت زندگی دانسته‌اند.

برخی از محققان اخیراً پس از انجام مطالعات متعدد چنین استدلال کرده‌اند که کمپین‌های زیباسازی شهری نقش مهمی در کاهش گرایش مردم به حضور در فضاهای عمومی ایفا می‌کنند چراکه در پروژه‌های خود، جنبه زیباسازی را بیش از هر مؤلفه دیگری مورد توجه قرار می‌دهند و در نتیجه، نیازهای مردم کمترین اولویت را در فضاهای عمومی از آن خود می‌کند. در این شرایط، مردم نه‌تنها فضاهای عمومی را مکان‌هایی برای گرد هم آمدن و برقراری تعامل تصور نمی‌کنند، بلکه از حضور در آن‌ها به علت نبود قابلیت دسترسی کافی جلوگیری می‌کنند.

نقش طراحی شهری در میزان گرایش مردم به حضور در فضاهای عمومی

هویت شهرها تنها بر مبنای بناهای تاریخی و سازه‌های باشکوه مشخص نمی‌شود، بلکه طراحی فضاهای عمومی نیز نقش مهمی در شهرت یک شهر ایفا می‌کند. به عنوان مثال در نیویورک آمریکا و پالرمو در ایتالیا، نشاط مردم در فضاهای عمومی به این مناطق هویتی جهانی بخشیده و زندگی در آن‌ها را نیز برای ساکنان بسیار رضایت‌بخش کرده است. مردم نیویورک از فضاهای عمومی گسترده‌ای برخوردار هستند که در آن‌ها گرد هم می‌آیند و به صرف وعده‌های غذایی می‌پردازند. ساکنان پالرمو نیز در سراسر جهان به گرد هم آمدن در معابر و تماشای رویدادهای ورزشی در کنار یکدیگر در سراسر جهان شهرت دارند.

بدیهی است که فضاهای عمومی مکان‌هایی است که کودکان می‌توانند در آن‌ها بازی کنند و از یکدیگر و محیط چیزهای بسیاری یاد بگیرند. در این فضاها، دانش‌آموزان به مطالعه می‌پردازند و افراد بزرگ‌تر کار می‌کنند، به پیاده‌روی می‌پردازند و لحظاتی را برای استراحت و فراغت از شلوغی‌های شهر سپری می‌کنند. بدون شک، طراحی شهری نقش مهمی در محبوبیت فضاهای عمومی ایفا می‌کند و می‌تواند مردم را به حضور در این مکان‌ها، یا کاهش گرایش به گرد هم آمدن در آن‌ها سوق دهد.

طراحان، مدیران، معماران و مهندس‌ها مهم‌ترین نقش را در طراحی فضاهای عمومی ایفا می‌کنند و تدابیر آن‌ها در این زمینه می‌تواند برای نسل‌ها، نحوه بهره‌گیری از شهرنشینان از فضاهای عمومی را تحت تأثیر قرار دهد. در واقع، نحوه طراحی هر شهر مشخص می‌کند که ساکنان آنچه فعالیت‌هایی در فضاهای عمومی انجام دهند و چگونه از آن‌ها بهره‌مند و حتی از حضور در آن‌ها محروم شوند.

در الجزیره، پایتخت الجزایر در شمال آفریقا، مناطق شهری در دهه ۱۹۷۰ به سبکی کاملاً مدرن طراحی شد و عناصری نظیر درختان بزرگ، نیمکت‌ها و سیستم‌های روشنایی سراسر شهر را فرا گرفت. در نتیجه این نحوه طراحی، مردم از همان آغاز پیدایش شهر تاکنون، همواره با حس امنیت کامل هنگام شب به بیرون از منازل خود می‌روند، گرد هم می‌آیند و به انجام فعالیت‌های سرگرم‌کننده با یکدیگر می‌پردازند. علاوه بر این، وجود درختان بزرگ با سایه‌های گسترده نیز، انجام فعالیت‌های جسمی و پیاده‌روی در روزهای گرم را نیز خوشایند کرده است و در نتیجه، مردم تقریباً در تمام طول سال از زندگی پویا در خارج از منزل نهایت لذت را تجربه می‌کنند.

مدیران مکزیکوسیتی، از سال ۲۰۱۳ تحولات زیادی در طراحی شهری ایجاد کردند و فضاهای عمومی را اغلب با هدف جذب گردشگران تغییر دادند. در پی طراحی‌های جدید، نیازهای ساکنان شهر به ندرت مورد توجه قرار گرفت و در نتیجه با وجود زیباسازی شهر، مردم به ندرت مایل هستند در فضاهای عمومی گرد هم بیایند و به برقراری تعاملات اجتماعی با یکدیگر بپردازند.

طراحی شهرها برای مردم

هانری لوفور جامعه‌شناس، روشن‌فکر مارکسیست و فیلسوف فرانسوی در سال ۱۹۶۸ کتابی به نام "حق شهر" تألیف و در آن شهر را به عنوان چشم‌اندازی مشترک تعریف کرد که در آن تمام شهروندان نسبت به شهر دارای حق هستند و می‌توانند آن را خریداری کنند یا بفروشند. از نظر لوفور، فضاهای عمومی حق تمام ساکنان یک شهر است و باید به گونه‌ای طراحی شود که در آن‌ها مردم بتوانند گرد هم بیایند، فعالیت کنند و از زندگی جمعی لذت ببرند.

طی چند دهه اخیر و با افزایش فضاهای شهری خصوصی، دیدگاه لوفور به شدت چالش‌برانگیز شده است. به عنوان مثال، اخیراً بسیاری از فضاهای عمومی و پارک‌های سراسر لندن، پایتخت انگلستان به مالکیت نهادهای مختلف درآمده است و در نتیجه، مردم کمترین سهم را از آن‌ها دارند و همین رویداد باعث کاهش گرایش شهرنشینان به حضور در فضاهای شهری شده است. جین جیکوبز روزنامه‌نگار، نویسنده و کنشگر کانادایی-آمریکایی که بیشتر شهرت خود را مدیون مطالعاتش در زمینه طراحی شهری بود، نیز شهرها را فضاهایی مشترک برای تمام مردم تصور می‌کرد و بر این باور بود که چنانچه نیازهای شهرنشینان در فضاهای عمومی مورد توجه قرار نگیرد، آن‌گاه افراد بسیار کمی به حضور در آن‌ها می‌پردازند. یان گل، معمار دانمارکی نیز "زندگی بین سازه‌ها" را از اهمیت بسیار بالایی برخوردار کرده و بر این باور است که برنامه‌ریزان باید در طراحی شهرها نیازهای مردم را به دقت مورد توجه قرار دهند تا شهرنشینان به حضور در تمام نقاط آن برانگیخته شوند.

از آن‌چه تاکنون گفته شد، نتیجه گرفته می‌شود که آنچه باعث گرایش مردم به حضور در فضاهای عمومی و بهره‌گیری از آن‌ها می‌شود، نحوه طراحی این فضاها بر مبنای نیازهای شهرنشینان است که می‌تواند نقش مهمی در افزایش سلامت جسمی و روانی، حس امنیت و برقراری تعاملات اجتماعی میان آن‌ها منجر شود.

کد خبر 593052

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهای جهان کشورهای جهان کلانشهرهای جهان الجزایر الجزیره نیویورک آمریکا پالرمو ایتالیا مکزیکوسیتی طراحی شهری فضاهای عمومی شهری طراحی فضاهای عمومی مبلمان شهری شهرنشینان پارک فضاهای سبز شهری گردشگری فضای شهری فضای عمومی فضای عمومی شهر فضای عمومی شهری طراحی فضای عمومی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق حضور در فضاهای فضاهای عمومی فضاهای عمومی فضاهای عمومی مورد توجه قرار گرایش مردم نقش مهمی کاهش گرایش طراحی شهری گرد هم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۴۸۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شورای شهر قم برای سفر رئیسی بودجه تصویب نکرد

روزنامه ایران نوشت: سرپرست روابط عمومی استانداری قم از سفر بدون تشریفات رئیس جمهور به استان قم خبر داد.

علی اقبالی در این باره گفت: رویکرد سفرهای استانی رئیس جمهور در دولت سیزدهم حذف تشریفات و خدمت رسانی به مردم با حداقل هزینه بوده و یکی از مهم‌ترین تلاش‌های دولت، ارتباط چهره به چهره هر چه بیشتر مسئولان با مردم، حضور در بین مردم و شنیدن صحبت ها و توجه به درد دل های مردم از نزدیک است.

سرپرست روابط عمومی و امور بین‌الملل استانداری قم تصریح کرد: برداشت از منابع عمومی شهری و هزینه در سفر رئیس جمهور با رویکرد استاندار قم در تضاد جدی قرار دارد و به این دلیل نیز از اعضای محترم شورای شهر قم، ضمن تشکر از دغدغه‌های میهمان نوازی، درخواست داریم چنانچه خبر تصویب بودجه‌ای برای استقبال از رئیس جمهور توسط شهرداری قم مقرون به صحت است، نسبت به لغو آن مصوبه اقدام فرمایند و آن اعتبار را صرف آبادانی و پیشرفت شهر قم نمایند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • شورای شهر قم برای سفر رئیسی به این شهر، بودجه تصویب نکرد
  • شورای شهر قم برای سفر رئیسی بودجه تصویب نکرد
  • شهردار کرمان ترمز طرح ساخت بوستان‌های جدید را کشید
  • اجاره تلویزیون ‌های شهری و نمایشگاهی در ابعاد مختلف توسط تشریفات رایکا!
  • صنایع نفت و گاز را پای کار حوزه فرهنگ می‌آوریم
  • آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار واحد مسکن
  • آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار مسکن کارکنان و اساتید
  • گلایه شهروندان تهرانی از وضعیت نامناسب برخی از بی آر تی‌ها + فیلم
  •  تقویت یادگیری، هدف تغییر در نحوه طراحی سوالات امتحانات نهایی
  • تاثیر مردمی‌سازی صندوق‌های بازنشستگی بر سفره بازنشستگان